Hembränt, jag menar handsprit!

Hej alla!

Tänkte att i dessa tider vore det kanske inte dum att sprida lite kunskap om saker som kan vara bra att veta om och som kan förenkla vardagen. Som ni säker vet är det MÅNGA idag som köper handsprit och det är inte alltid så lätt att köpa det ute på stan om man nu säger så. Sist jag var inne på apoteket och letade efter det så sa personalen att nästa leverans förväntas komma om cirka 4 veckor. Det är många dagar och jag kanske inte är den enda personen i staden som söker efter detta. Så, som min pappa lärde mig, hittar man inte lösningen på annat håll, ja, då ska man hitta på lösningen själv. Så här tänkte jag att jag ska lära er att göra lite hembränt eller jag menar handsprit.

En sak som är bra att ha i åtanken dock är att alkohol torkar ut din hud lätt, ju högre alkoholhalten är ju mer torra det dig. För att kunna tillverka en handsprit som inte gör din hud för torr ska du alltså blanda det med lite annat men för att lyckas binda ihop alkohol med annat måste du ha glycerin eller glycerol, ett ämnet som är väldigt återkommande i andra hudvårdsprodukter.

Så här kommer det bästa tipsen, alkohol, glycerin och lite vatten och som magi (eller rent sant kemi) så har du handsprit! Se dock till att glycerin har en halt på minst 10%.

Vi skalar det, om du vill tillverka 100ml handsprit behöver du alltså,

70 % Alkohol (måste vara minst 60% alkohol) (T-sprit)

20 % vatten

10 % Glycerol

Har du möjlighet kan du även lägga till någon doftande olja, ni vet, såna esoteriska oljor som används till annat som doftar gott eller varför inte slänga in lite Aloe Vera i det. Det gör att man får en liten godare handsprit.

Jag hoppas detta är till hjälp i dessa tider. Jag själv gör det när vi är ute och jobbar framför allt och har en liten burk i bilen med så jag kan använda det efter att ha varit och handlat eller gjort något annat ute på stan!

Ta hand om er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *