Tips på hur du tapetserar själv!

Hej alla!

Nu är många av er hemma och ni kanske tänker ta er an projekt där hemma, vissa av er kanske bygger om helt andra av er tar er an mindre projekt hemma, så som att måla om eller tapetsera om. Så här tänker jag komma med lite tips om just att tapetsera.

Det här behöver du för att kunna starta ditt projekt där hemma:

  • Tapetrullar (är det första gången du gör det här, rekommenderar jag EJ mönstrade tapeter)
  • Lim för tapeter
  • Tråg
  • Roller
  • En liten pensel (den här använder du främst för hörnen)
  • Ett tapetverktyg i plast för pressningen av tapeterna
  • Tapetkniv med RAKBLAD (jätteviktigt att den är riktig vass)
  • En mjuk svamp du ska våta för att torka eventuell limrester
  • Tapetbord

Det första du ska göra är att se till att väggen du ska tapetsera är riktig slät! Slippa gärna där det är ojämnt, har du en alldeles för ojämn vägg som är svår att fixa så säljs det tapeter som läggs upp på väggen och som jämnar så du på dessa tapeter kan sätta upp dina snygga tapeter.

Det första du ska göra är att mäta din väggs höjd och bred, du ska därefter räkna ut framför allt på bredden hur många våder du kommer att behöva. När du sedan klipper dina tapeter ska du räkna med att ge den cirka 10 cm mer så du har en bit att ”rätta med” när du ska sätta upp tapeten.

Du ska med din roller sätta dit limmet, se till att det blir jämt fördelat och lägg inte för mycket på en och samma gång. Rekommendationen är att det ska vara max 3 våder åt gången.

Börja uppifrån och nedåt. Vissa gillar när tapeterna överlappar andra vill inte ha det så, Du väljer själv. När du placerar en våd stryk med händerna från mitten och ut mot sidorna, eftersom du vill få ut luftbubblorna, tapetverktyget i plast ska du använda för att få ut de sista bubblor, gör det med försiktighet.

Om tapeten blir lite sned, LYFT UPP och rätta till… försök inte att röra den med händerna då du kan förstöra det.

Pressa gärna vid kanterna ordentlig och använd tapetkniven med rakbladen för att skära så jämt det går. Varje gång du sätter upp en våd ska du skära!

Upprepa tills väggen är färdig, låt torka och TADA!!! Du har tapetsera färdig!

Hoppas tipsen kommer till användning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *